en fy eu mk sl ga
Bitkoan (mk)
1 readers

Биткоан е колекција на поеми од Владимир Копицл, креирани за време на неговиот литературен престој во летото 2017 та во Битола.

Vladimir Kopicl

2019-06-14 10:16

Read work

Посетителот / Појадокот на скулпторот
1 readers

In the autumn of 2018, Bojana Križanec completed an eight-week residency in the Basque Country, where she was hosted by the Beste hitzak (Donostia Kultura) team. OBISKOVALEC / KIPARSKI ZAJTRK (The visitor / Sculptor's breakfast) is part of the creation work resulting from that stay.

Bojana Križanec

2019-06-13 16:13

Read work

Црвја дупка / Автопортрет со (токсична) невеста / Индикации
1 readers

Токсична невеста е насловот на романот кој Томислав Вречар го напишал во Ирска како гостин на Други зборови во 2017 година,  Црвја дупка (Wormhole) / Автопортрет со (токсична) невеста (Self-portrait with (Toxic) bride) / Индикации (Indications) е дел од творештвото кое е напишано и  вклучено во книгата објавена од Центарот за словенечка литература.

Tomislav Vrecar

2019-05-31 13:26

Read work

Парадоксот на Роџер Кејсмент
8 readers
Originalno kreativno delo

Парадоксот на Роџер Кејсмент е есеј од Александар Мишевски напишан за време на неговиот престој во Даблин, Ирска како дел од проектот Други Зборови. Есејот е посветен на сите борци за правата на поробените народи како и сите правдољубиви луѓе низ целиот свет а инспирацијата е добиена низ дводецениското активистичко делување на авторот.

 

Aleksandar Mishevski

2019-04-24 13:44

Read work

Свадба
4 readers

Мајката на Руби се мажи, но тоа на Руби воопшто не и се допаѓа.Нејзиниот татко си заминал кога била бебе.Вториот сопруг бил кретен.Зошто, Руби да му верува на овој трет човек? А и што е со нејзиното момче? 

Инспирацијата за оваа приказна Карен Бејс ја добила од присуство на Ирска свадба.

Karen Bies

2019-03-18 20:28

Read work

Download OW flyer