en fy eu mk sl ga
Свадба
4 readers

Мајката на Руби се мажи, но тоа на Руби воопшто не и се допаѓа.Нејзиниот татко си заминал кога била бебе.Вториот сопруг бил кретен.Зошто, Руби да му верува на овој трет човек? А и што е со нејзиното момче? 

Инспирацијата за оваа приказна Карен Бејс ја добила од присуство на Ирска свадба.

Karen Bies

2019-03-18 20:28

Read work

ПСССТТ (1987)
3 readers

Yoseba Peña (Јосеба Пења) го напишал - Тишина- (1987) за времетраење на проектот Други зборови, во Даблин, на крајот на 2016 година. Истиот кореспондира со првите поглавја на третиот (и последен), дел од неговиот роман HARIAK, (Нишки) кој беше објавен од  Susa во 2018 година. Преведен на македонски јазик од Елена Џонова.

Yoseba Peña

2019-03-13 09:52

Read work

Траги во глината / Чекори во глината / Стапките во глина
7 readers

Траги во глината / Чекори во глината / Стапките во глина is the translation into Macedonian of the creation work that Gerard Marcel de Jong produced, in the Basque Country, in the spring of 2017.

Gerard De Jong

2019-01-28 18:34

Read work

Триаголници
3 readers
Originalno kreativno delo

Marija Makeska wrote Триаголници during her residency in Leeuwarden, Friesland, in the autumn of 2016.

Marija Makeska

2019-01-28 15:46

Read work

Цвет откинат од тишината
41 readers
Originalno kreativno delo

Стефан Марковски го напиша краткиот расказ Цвет откинат од тишината за време на неговиот престој во Баскија, летото 2018 та година.

Stefan Markovski

2019-01-21 15:48

Read work

Снимете ја Антологијата, ДЗ