en fy eu mk sl ga

Виктор
Јакимовски

Donostia

Peter Tomaž
Dobrila

Bitola

Marija
Makeska

Ljouwert

Zarko
Naumovski

Ljouwert

Aleksandar
Mishevski

Dublin

Stefan
Markovski

Donostia

Marija
Jovchevska

Maribor

Виктор Јакимовски

Виктор Јакимовски (1994) студира новинарство на Правниот факултет во Скопје. Добитник е на наградата „Лесновски ѕвона“ за најдобра дебитнатска книга од млад автор. Неговата прва поетска книга е „Со мене во мене“, а негови песни се објавени во повеќе Македонски списанија.. Добитник е и на наградата „Струмица Опен Фест“ за најдобра песна од млад автор до 21 год. Под тематика „НЕБО“. Работи како уредник за младата македонска книжевност во списанието за книжевност и култура „АКТ“.

Peter Tomaž Dobrila

Peter Tomaž Dobrila je inženir elektrotehnike – računalništva in glasbenik, ki se osredotoča na kreativno rabo novih tehnologij. Predstavljal, prikazoval in predaval je širom sveta. Je član Evropske akademije za digitalne medije (EADiM).

Leta 1996 je soustanovil je Multimedijski Center KIBLA (MMC KIBLA) v Mariboru in bil njegov vodja in predsednik.

Leta 2008 je ustanovil in bil predsednik Znanstveno-raziskovalnega združenja za umetnost, kulturne in izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA, ki je prvo v Sloveniji pridobilo status socialnega podjetja.

Je soiniciator in soavtor zmagovite kandidature Maribora s partnerskimi mesti za Evropsko prestolnico kulture 2012, soiniciator Ljubljana 2010 – Svetovna prestolnica knjige (UNESCO) in soiniciator Maribor 2013 – Evropska prestolnica mladih.

V 2009 in 2010 je bil zaposlen na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije kot generalni direktor Direktorata za umetnost.

Leta 2010 je soustanovil Društvo za sodobno umetnost X-OP.

Leta 2011 je sokuriral razstavo Sodobna umetnotnost iz Slovenije v Evropski centralni banki v Frankfurtu, Nemčija.

Leta 2012 je bil komisar predstavitve Slovenije na 13. mednarodni razstavi arhitekture v Benetkah – La Biennale di Venezia, Italija.

Od leta 2014 je predsednik Združenja KODA MODRO.

Leta 2015 je zaposlen na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije v kabinetu ministrice, v letu 2016 ima spet samostojni status umetnika kot producent in intermedijski umetnik in dela v Kibli.

Izdal je dve samostojni kaseti, Te čudovite Margine in Missa, ter bil uvrščen na 2 albuma Ex-Yu elektronika, deluje z raznimi glasbeniki in skupinami, med drugim z Markom Brecljem in Byzantine Cadillac, koncertira doma in v tujini. Pred koncem leta 2016 je izšel CD Cameron Bobro: Bethel, California, kjer Peter Tomaž Dobrila igra na treh skladbah.


Marija Makeska

Марија Макеска пишува од детство и била специјален гостин на Струшките вечери на поезијата со своите 13 години. Во 2002 таа ја напиша и продуцира својата прва драма "Вртлог од сенки" со нејзината средношколска театарска група. Во 2003 се преселува во САД каде продолжува да пишува поезија и драма. Во 2006 година ја самоиздава поетската книга "Сонцето и убавицата". Исто така, таа се придружува на Бонстел театарската продукција за време на своите студии каде има работено две години како Асистент на куќниот менаџер додека ги изучува предметите по филм. Во 2008 година добива Office of the Provost грант за продуцирање на документарен филм за македонските Евреи во Втората светска војна, филм кој исто е награден за Made in Michigan Film and Game Festival. Беше прикажан во САД, Канада, Македонија, Австрија и Србија по многу фестивали. Нејзиниот најнов филм Драг Александар (2015) беше прикажан во Македонија, Малта, Норвешка, САД и Австралија и нејзината самоиздадена збирка поезија "Книгата за музите" (2014) е за нејзината животна посветеност кон поезијата.

Марија е исто така и уметник. Таа ги изложува своите дела од рано детство и нејзината посветеност кон уметноста ја продолжи и во Детроит. Во 2011 година ја има својата прва самостојна изложба "Вкрстени културни патишта", и беше учесник на "Damned: Exhibition of Enlightened Darkness""Venus Rising", "Spring and Sprockets", Persian Cultural Exhibit и Intergalactic Art Movement - The Gates of Ra" и "Near Infinity".Нејзината страст, љубов и духовна енергија се максимално користат за уметностите. Место да се фокусира на еден вид на уметност, таа се обдува да ги комбинира. "Уметноста нема специфичност и граници. За нејзе треба само да се има идеја, цел, и волја."

Zarko Naumovski

Жарко Наумовски е роден во Битола на 24 јули 1982 година. Го интересира поезијата уште од детството. Во тој период тој го покажува својот талент и на музика и настап на најзначајниот детски музички фестивал во Македонија, кога имаше само 9 години. по тој период Жарко почнуваат да свират на гитара и да пишуваат песни со бенд, а исто така и сам како пејач. Неговата мајка е влашкиот (Влах) и имал можност да ги научи двата јазика: македонски и влашки. Во тоа време се обидел да создаде некои песни, но успешните дела беа објавени во неговите тинејџери. "Неш свет" и "Битолски весник" "се две популарни списанија кои беа изненадени од еден таков интересен начин на пишување и почнаа неколку пати да ги објавуваат песните на Жарко во списанијата.

Zarko Naumovski s-a născut în Bitola pe data de 24 iulie 1982. El a fost interesat în poezie din copilarie. În această perioadă el arată talentul, de asemenea, muzică şi performanţă la cel mai apreciat Festivalul de muzică pentru copii în Macedonia SIDO când avea doar 9 ani.

După această perioadă Zarko începe juca chitara si scrie cântec performante cu bandă şi, de asemenea, numai ca cantareata.


Aleksandar Mishevski

Александар Мишевски е роден 1976 година во Битола. Се занимава со новинарство од своите студентски години соработуваќи со повеќе медиуми и то пред се од областа на културата , уметноста и спортот. Претседател е на организацијата Форум на млади каде има реализирано многу различни проекти од повеќе различни области. Во 2006 та година го основа магазинот БЛОК посветен на активизмот и алтернативната култура пред се на младите каде се појавува и како главен и одговорен уредник. Се бави со истражувачко новинарство и за тоа добива 2 награди на Европско ниво. Автор е на многу колумни , есеи и останати литературни форми покрај 2 документарни филмови посветени на човековите права и интеркултурализмот каде се појавува како режисер и сценарист.

Stefan Markovski

Стефан Марковски (р. Гевгелија, 01.12.1990) е современ македонски писател, поет, сценарист и филозоф.

Дипломирал на Катедрата за општа и компаративна книжевност и на Институтот за Филозофија при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје.  Постдипломец е на Факултетот за Драмски Уметности – насока Филмско и ТВ сценарио.

Автор е на книги од различни жанрови и области, романите: „Еднонасочно“ (2009) и „Еретички писма“ (2018); збирките раскази: „Продавачот на ветар и магла и други приказни“ (2015) и „Смртта долетува насмевната“ (2017); поетските збирки: „Апеирон“ (2010), „За некои спомени на онаа некогашност“ (2010), „In Nomine“ (2016), „Сиво сјаат вселените“ (2016) и „По трагата на белиот грифон“ (поезија, 2018). Автор е и на есеистички книги од областа на филозофијата и психологијата.

Марковски е добитник на книжевни награди, меѓу кои: „Петре М. Андреевски“ (2009) за роман, втора награда од МАНУ за расказ (2008), „Бели Мугри“ (2016) за поетска книга, „Крсте Чачански“ (2017) за збирка раскази, „Книжевно перо“ на Хрватското книжевно друштво (ХКД) за книга на годината вон изданијата на ХКД (2017), „Македонска книжевна авангарда“ (2015) за збирка раскази, Седмоноемвриска награда на Општина Гевгелија (2014) и тн.

Член е на Друштвото на писатели на Македонија, на Македонскиот центар на ITI и други асоцијации.

Главен и одговорен уредник е на најстарото македонско книжевно списание – „Современост“ и е уредник на поетските збирки вклучени во проектот „Метрички карван“.


Marija Jovchevska

Марија Јовчевска е избраниот писател од Македонија за литературната резиденција во Марибор, Словенија.

Таа ќе престојува таму во периодот од Август до крајот на Септември и за време на престојот ќе учествува во повеќе манифестации каде ќе има можност да се претстави со своите авторски дела.

Марија од мала се занимава со поезија и проза односно пишува кратки раскази и е добитник на повеќе награди и признанија.

Хрониките на пустинското семе е насловот на нејзиното прво литературно дело и тоа комбинација од поезија и кратки текстови, издадено во 2015 та година.